14 kwietnia 2017

Aquafabulous brownies!

Brownies na wielkanocnym stole. Czy to w ogóle może się udać? I do tego w wersji vegan. Jeśli podobnie jak ja zaryzykujesz święta na eksperymenty w kuchni, to ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu 🐰





Nie mam powodów, dla których powinnam rezygnować z glutenu, nabiału czy cukru. Wszelkie przepisy bez tych problematycznych składników traktuję raczej jako ciekawostkę i/lub wyzwanie kulinarne. Dlatego z przyjemnością dołączyłam do wiosennej akcji Jeden zdrowy zamiennik organizowanej przez Anię z JakZdrowoJeść.


W kwietniu wymień nabiał 🐣


Wegańską wersję brownies wypatrzyłam jakiś czas temu u Jadłonomii i śmiało zaryzykuję stwierdzenie, że jest o niebo lepsza niż ta klasyczna. Podstawą dobrego brownies jest oczywiście ciasto. Wilgotne i gęste, niemalże na granicy zakalca, wewnątrz, z lekko chrupiącą górą. No ideŁAŁ! Czy trudno jest go uzyskać? Teraz już nie. Pod warunkiem, że użyjesz tajnej broni wegan, czyli aquafaby. Ale uważaj! Ona wynosi brownies na wyższy poziom pieczenia i sprawia, że na każde inne już nie spojrzysz.

Przekonamy się?



🐣 Do przygotowania wegańskiej wersji brownies potrzebujesz:


1 szklankę aquafaby
1/4 szklanki sosu malinowego
1/2 szklanki oliwy z oliwek

1 szklankę mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

kilka sztuk czekoladowych cukierków z M&M



🐣 A teraz do roboty, bo kawa stygnie:


Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Zmiksuj aquafabę, sos malinowy i oliwę na gładką masę. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Następnie stopniowo dodaj aquamasę do miski z mąką. Wymieszaj do całkowiego połączenia. Całość przelej do formy wyłożenej papierem do pieczenia. Ja tym razem piekłam w owalnej. Niby dla jaj bez jaj, a takie jajo wielkanocne mi wyszło. Zwłaszcza, że jego wierzch zwieńczyłam czekoladkami, które po rozpuszczeniu dały efekt rozmaślonej pisanki. Piecz przez 20 minut, a w rezultacie otrzymasz...

Aquafabulous brownies!



Jeśli przepis ci się spodobał, podaj go dalej. Niech inni też czerpią przyjemność z wielkanocnego pieczenia jedzenia.





A komu mało słodkości polecam także:








Wesołego Allelujah! God Påske!
TOP